BLOC


El Servei de suport al dol de Ponent presenta la seva Memòria d'activitats i econòmica: "2024 marca un abans i un després de l'entitat"

Un any més l'entitat va celebrar, el 25 de febrer de 2025 a les 17:30h, l'Assemblea General per presentar la Memòria anual amb el recull d'activitats i els comptes de l'any.

Durant l'última dècada, el pressupost de l'entitat s'ha duplicat i, per a enguany, s'espera superar els 100.000 euros. A més, després de dos anys consecutius de beneficis, l'entitat sol·licitarà la certificació d'utilitat pública durant el 2025. L'assemblea de persones sòcies ha valorat molt positivament els resultats, fruit de l'esforç i del treball dels darrers anys. En aquests últims anys, s'ha passat d'una a cinc treballadores contractades per a desenvolupar les tasques més professionals i especialitzades; s'ha passat de ser presents de dos a 10 punts d'atenció al territori de Lleida; el nombre persones usuàries ateses s'ha triplicat, així com el nombre de persones sòcies; s'ha passat d'un finançament depenent de subvencions del 90% al 75% aproximadament; per citar algunes de les fites més destacables i que es veuen reflectides a la memòria de 2024. Per tot això, segons Begoña Giménez, terapeuta i coordinadora de l'entitat "2024 marca un abans i un després de l'entitat, amb una consolidació econòmica de tots els projectes i una millora de l'acció comunitària i de l'atenció a les persones. Amb aquests resultats podem preveure la continuïtat del nostre servei per molts anys, sempre que el suport econòmic de les institucions públiques es mantingui."

Un dels aspectes més destacats de la Memòria 2024 és el canvi en el perfil de les persones ateses. Si bé en anys anteriors el 60% dels usuaris eren majors de 60 anys, en l'actualitat la majoria es troba en la franja d'edat de 36 a 60 anys. Aquesta dada reflecteix una tendència clara cap a una major demanda d'acompanyament en dol per part de la població mitjana edat.

Així mateix, s'ha registrat un augment significatiu en les sol·licituds d'acompanyament en dol migratori, evidenciant la creixent necessitat de suport en aquest àmbit. També es consolida l'increment d'homes que sol·liciten aquests serveis, representant ja el 26% dels usuaris, un augment del 5% respecte a l'any anterior. Quant a les causes de defunció que motiven la demanda de suport, el càncer continua sent la principal, amb un 40,7% dels casos, seguit d'accidents (20,3%) i suïcidis (10,2%). A més, el vincle més comú entre els usuaris i els morts continua sent el de pares i fills, representant el 32,4% i el 19% dels casos, respectivament. Amb aquestes dades, el Servei de suport al dol de Ponent reafirma el seu compromís amb la comunitat i la seva missió d'acompanyar a les persones en els seus processos de dol, adaptant-se a les noves realitats socials i demogràfiques.

Finalment, es va dur a terme l'elecció de la nova Junta Directiva, un procés democràtic en el qual els membres de l'entitat van votar per a triar als nous líders que guiaran el rumb de l'organització en els pròxims anys.



Ens aquests temps que estem vivint crec que més que mai ho estem tenint present: Aquest procés psicoemocional d'acomodació de la mort és universal i tot esser humà te reaccions davant de les pèrdues significatives.

Aquest 2020 no està resultant gens fàcil. Fora de tot pronòstic. Treballem amb la pressió de la incertesa i de la provisionalitat però no per això deixem de fer plans amb il·lusió.

El 15 d'octubre es celebra el Dia Internacional de la mort i el dol gestacional, perinatal i neonatal. En aquesta jornada fem un homenatge als nadons que van morir abans o poc després de néixer i fem actes de suport a les seves famílies.