BLOC


El Servei de suport al dol de Ponent presenta la seva Memòria d'activitats i econòmica: "2024 marca un abans i un després de l'entitat"

Un any més l'entitat va celebrar, el 25 de febrer de 2025 a les 17:30h, l'Assemblea General per presentar la Memòria anual amb el recull d'activitats i els comptes de l'any.

Durant l'última dècada, el pressupost de l'entitat s'ha duplicat i, per a enguany, s'espera superar els 100.000 euros. A més, després de dos anys consecutius de beneficis, l'entitat sol·licitarà la certificació d'utilitat pública durant el 2025. L'assemblea de persones sòcies ha valorat molt positivament els resultats, fruit de l'esforç i del treball dels darrers anys. En aquests últims anys, s'ha passat d'una a cinc treballadores contractades per a desenvolupar les tasques més professionals i especialitzades; s'ha passat de ser presents de dos a 10 punts d'atenció al territori de Lleida; el nombre persones usuàries ateses s'ha triplicat, així com el nombre de persones sòcies; s'ha passat d'un finançament depenent de subvencions del 90% al 75% aproximadament; per citar algunes de les fites més destacables i que es veuen reflectides a la memòria de 2024. Per tot això, segons Begoña Giménez, terapeuta i coordinadora de l'entitat "2024 marca un abans i un després de l'entitat, amb una consolidació econòmica de tots els projectes i una millora de l'acció comunitària i de l'atenció a les persones. Amb aquests resultats podem preveure la continuïtat del nostre servei per molts anys, sempre que el suport econòmic de les institucions públiques es mantingui."

Un dels aspectes més destacats de la Memòria 2024 és el canvi en el perfil de les persones ateses. Si bé en anys anteriors el 60% dels usuaris eren majors de 60 anys, en l'actualitat la majoria es troba en la franja d'edat de 36 a 60 anys. Aquesta dada reflecteix una tendència clara cap a una major demanda d'acompanyament en dol per part de la població mitjana edat.

Així mateix, s'ha registrat un augment significatiu en les sol·licituds d'acompanyament en dol migratori, evidenciant la creixent necessitat de suport en aquest àmbit. També es consolida l'increment d'homes que sol·liciten aquests serveis, representant ja el 26% dels usuaris, un augment del 5% respecte a l'any anterior. Quant a les causes de defunció que motiven la demanda de suport, el càncer continua sent la principal, amb un 40,7% dels casos, seguit d'accidents (20,3%) i suïcidis (10,2%). A més, el vincle més comú entre els usuaris i els morts continua sent el de pares i fills, representant el 32,4% i el 19% dels casos, respectivament. Amb aquestes dades, el Servei de suport al dol de Ponent reafirma el seu compromís amb la comunitat i la seva missió d'acompanyar a les persones en els seus processos de dol, adaptant-se a les noves realitats socials i demogràfiques.

Finalment, es va dur a terme l'elecció de la nova Junta Directiva, un procés democràtic en el qual els membres de l'entitat van votar per a triar als nous líders que guiaran el rumb de l'organització en els pròxims anys.



Seguim treballant per fer prevenció del suïcidi, en col·laboració amb Talma i la Taula de Salut Mental de les Garrigues. Oferim una activitat socio-educativa adreçada a les famílies. Farem un repàs dels principals mites que envolten la realitat de suïcidi, observarem algunes senyals d'alerta i explorarem els factors de protecció i prevenció que ens...

Nova trobada del cicle de Dol Saludable a Balaguer. En aquesta sessió revisarem bibliografia bàsica per entendre millor el procés de dol i sobretot, farem una petita i senzilla pràctica sobre com els llibres o l'escriptura ens poden ajudar en el procés de dol.

Myriam Lorenzo i Gemma Asensio s'incorporen al Consell Assessor del Servei de suport al dol de Ponent.
Dijous 4 d'abril hem celebrat la tercera trobada per reflexionar sobre cures pal·liatives, eutanàsia i el dret a morir dignament.

El dol és un camí a recórrer amb i des del cor. Aquesta va ser la primera reflexió general que es plantejà a la primera trobada de dol saludable que va tenir lloc a Balaguer el 28 de març a la sala Maria Rúbies del Consell Comarcal de la Noguera. Les persones assistents van participar compartint experiències i dubtes. ...

Dijous 28 de març iniciem a Balaguer el cicle de trobades per a la promoció de dol saludable. Durant aquest cicle, que dura 4 mesos, anirem repassant en cada sessió mensual pautes i recomanacions i també compartirem experiències i vivències entorn la pèrdua d'un ésser estimat. Sabem que quan mor algú que estimem ens posem en dol però "què vol...

Dilluns 25 de març es presentarà la nova Guia per a la millora de la participació interna de les entitats. En el mateix acte, s'ha organitzat una taula rodona, on participa el Servei de suport al dol de Ponent, en què es debatrà sobre aquest tema a partir de l'experiència de diferents associacions.

El passat dilluns 4 de març es va presentar al Consell Comarcal de la Noguera el cicle de xerrades per a la promoció del dol saludable. Les trobades es realitzaran el darrer dijous de cada mes a les 18h. L'accés serà obert a tothom i gratuït i la idea és fer-lo extensiu a d'altres poblacions de la comarca.

Deixar pas

04.03.2019

Divendres 1 de març de 2019 va tenir lloc l'assemblea anual de persones sòcies del Servei de suport al dol de Ponent. La presidenta de l'entitat, Gemma Asensio, va deixar el seu càrrec després de 15 anys participant activament en la vida associativa a través de la Junta Directiva.

Hi ha anys que una no té forces ni ganes ni inspiració per escriure o enviar les típiques felicitacions de Nadal. És normal. Quan estem en dol, quan ens falta la nostra persona estimada a vegades es difícil trobar unes paraules amoroses per qui encara està al nostre costat, per qui ens mostra suport i ens acompanya en el camí del dol. ...

Aquests dies en què les llums i la música envaeixen els carrers... aquests dies en què els anuncis de torrons i regals sonen eixordadors a la ràdio i a la tele... dies en que proliferen spots lacrimògens que interpel·len les emocions... en aquests dies en què s'apropa Nadal... Què fem si estem en dol?