Un homenatge molt sentit

17.10.2018

Unes 35 persones es van reunir el Dia Internacional de la Mort Perinatal, Gestacional i Neonatal a la Pl. Sant Antoni de Tàrrega per retre homenatge als seus fills morts abans o durant el part o poc temps després de néixer. La majoria pares i mares, però també padrins, germans o tiets que volien acompanyar en un dia tan emotiu. Alguns professionals de l'àmbit social o sanitari també es va atansar. Van encendre espelmes i enlairar globus; van llegir un manifest... 

Era la primera vegada que es celebra el Dia del Record a Tàrrega, dia que coincideix amb el Dia Internacional per la mort perinatal, gestacional i neonatal. L'objectiu primer de les famílies: donar als seus fills un espai a les seves vides, simbòlic però real i reivindicar la seva maternitat i paternitat, perquè tot i no veure'ls, aquests fills han existit. L'objectiu del Servei de suport al dol: Oferir suport per una banda i per una altra, visibilitzar el dol gestacional, que ha estat tabú durant anys i aportar recomanacions a la societat per un millor acompanyament.

Abans dels actes a la plaça, a la Biblioteca comarcal es va realitzar una visita comentada de l'exposició del Projecte Stillbirth, a càrrec de l'autora de les fotografies, la psicòloga i fotògrafa Norma Grau.

També es va celebrar una taula rodona on es va aprofundir en el tema "Que ecessiten les famílies que han perdut un nadó?" en què van participar la pròpia Norma Grau, Mireia Marimon, llevadora del CAP de Tàrrega i Montse Robles, responsable assistencial del Servei de suport al dol de Ponent. Per tancar la taula, la parella formada per Jordina i Dani, va explicar en primera persona la seva experiència, com va morir la seva filla Maria i el camí que han recorregut fent el dol, què els ha ajudat i què no.

En representació de l'Ajuntament de Tàrrega va venir a acompanyar les famílies el regidor d'Acció Social, Treball i Família, Joan Palou qui va mostrar el seu suport i interès per les necessitats que presenten les persones que han patit aquest tipus de pèrdua. Durant la presentació de la taula rodona, el regidor va explicar que el Consistori acaba d'aprovar un acord pel qual el cementiri de Tàrrega disposarà en breu d'un "espai especial on els pares i mares que han perdut un nadó que no es pot enterrar, podran anar a recordar-lo" Aquesta ha estat una petició realitzada pel Servei de suport al dol de Ponent fa unes setmanes i que sorgeix de les pròpies famílies.

Es dona la circumstància que els nadons que neixen morts amb menys de 25 setmanes de gestació o menys de 500 grams no són lliurats a les famílies per enterrar-los o incinerar-los ja que són considerats per les autoritats sanitàries com a "restes biològiques" que són cremades per part d'hospitals i clíniques però quasi en cap cas la família pot decidir que fer amb elles. Aquest espai de record té com a objectiu facilitar l'elaboració del dol.

L'Ajuntament de Cervera també a acceptat la proposta plantejada per l'associació i s'espera que la iniciativa es vagi estenent pels principals cementiris de Lleida. 

Durant l'acte commemoratiu, just abans d'enlairar els globus es va llegir el manifest signat per les principals associacions i grups de dol d'Espanya que acompanyen les famílies en dol per mort perinatal.