Qui forma part del jurat del concurs de fotos Buits Plens?
Com sabeu, des del Servei de suport al dol de Ponent hem organitzat el concurs de fotografia Buits Plens, per tractar de reflectir en imatges què és el dol i com s'elabora o com omplim el buit que ens provoca la pèrdua d'una persona estimada. Sabem que això és tot un repte, tant per les persones que hi participin com per qui formarà part del jurat. Vols conèixer les persones encarregades d'escollir les fotografies?
NORMA GRAU
Norma Grau és psicòloga i fotògrafa. Des de fa anys que es dedica professionalment a la fotografia familiar amb el seu propi estudi. Sempre ha posat especial atenció a les sessions d'embaràs i de recent nascuts però des de fa uns anys també fotografia famílies que han perdut un nadó, visibilitzant així els bebès que mai podran ser fotografiats. Des de l'any 2010 duu a terme un projecte de voluntariat i sense ànim de lucre que consisteix en l'acompanyament fotogràfic a famílies en dol gestacional i neonatal. És el projecte Stillbirth i fins i tot ha editat un llibre amb algunes d'aquestes fotografies.
També és membre de l'Associació Espanyola de Psicologia Perinatal (AEPP), membre i cofundadora d'Anhel - Associació de pares i mares en Dol del Vallès, i co-fundadora i presidenta de l'Associació Catalana de Cures Pal·liatives Gestacionals i Neonatals (CUPANE) .
Si voleu seguir la seva activitat en xarxes socials, aquests són els seus perfils:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/normagraufotografiayduelo
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/stillbirth_bynormagrau
LOURDES CARDONA
Abans d'acabar la carrera ja tenia feina a La Mañana, on va treballar durant dos anys i mig com a redactora del suplement dominical. Feina que va fer que el 2004 guanyés el Premi Pica d'Estats en la categoria de mitjans locals.
Després de treballar uns vuit anys al diari gratuït Bon Dia, en 2014 s'incorpora al Grup Segre com a redactora web a Segre.com, community manager de LleidaTV i directora en funcions del setmanari NOVA TÀRREGA, de la qual mig any després s'encarrega de la renovació.
"Sóc una persona empàtica i sensible, que fa seu el patiment dels altres. Penso que la nostra societat viu d'esquena a la mort fins que hi topa de cara abruptament, cosa que com a individus ens deixa sense eines per afrontar el procés de canvi que suposa en tot ésser humà. Ho he patit de prop amb les morts del meu avi, el meu sogre i el marit de la meva millor amiga i en primera persona, amb la pèrdua del fill que esperava. Per això procuro donar suport a iniciatives com les que neixen del Servei de Suport al Dol de Ponent, que mira de posar la mort i el dol al lloc que els pertoca."
PILI CHIMENOS
L'11 de maig de 2006 la seva filla petita de vint anys, Georgina, va morir en un accident de cotxe i la vida de Pili Chimenos va fer un gir de 180 graus... xoc, impacte emocional, dolor indescriptible... i es va adonar que necessitava donar-li una resposta a tants interrogants.
Al poc temps. i essent regidora de Benestar i Família de l'Ajuntament de Les Borges Blanques , també va viure de molt a prop el suïcidi de més d'un veí del poble... Les preguntes sobre la mort i el dol es feien més insistents així que en deixar passar uns mesos, es va adreçar al Servei de suport al Dol de Ponent, per poder estudiar el dol. "Vaig aprendre i acompanyar, però necessitava formar-me més i vaig començar a assistir a tots els cursos que podia".
Va entrar en contacte també amb els Grups d' Acompanyament al Dol de Lleida, on també ha fet de voluntària i amb ells va assistir a la primera promoció del Curs d'Especialista Universitari en Acompanyament en Dol. Cada any participa també a les jornades que organitzen a la universitat. Ha complementat la seva formació amb diferents cursos realitzats al Servei de suport al dol de Ponent sobre el model d'intervenció amb teràpia integrativa desenvolupada per la terapeuta de referència en dol Alba Payàs. A dia d'avui, Pili continua ajudant els altres sempre que pot: "Des de l'ajuda mútua, col·laboro amb tot aquell que m'ho demana".
MIQUEL PUEYO
Nascut a Lleida, és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, Graduat Social i tècnic en gestió cultural. És professor de la Universitat de Lleida, on des de 1979 ha impartit classes de sociolingüística i de política lingüística. Ha estat director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i delegat de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona a Lleida.
Militant d'Esquerra Republicana de Catalunya, va ser escollit diputat per aquest partit al Parlament de Catalunya a les eleccions de 1988 i 1992.Des del 18 de setembre de 2007 fins al 12 de gener de 2011 ha estat delegat del Govern de la Generalitat a Lleida
Actualment és professor a Periodisme i Comunicació Audiovisual i ensenya Comunicació Política i Gestió de Continguts Digitals, i també dirigeix la càtedra de Periodisme i comunicació.
Té diverses obres publicades de caràcter assagístic i d'investigació però destacarem el seu darrer llibre Mort certa, hora incerta. De l'Edat Mitjana a la societat xarxa, del qual és coautor amb qui va ser president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach del 2003 al 2010.
Arran la mort d'una persona estimada i propera d'ell, reflexionava Miquel Pueyo sobre el dol en un article al seu bloc Mediterrani Continental: "En el món que ens ha tocat de viure, la mort, com la decrepitud o la discapacitat, fan por, vergonya... i sovint s'amaguen darrere de protocols i distanciaments sofisticats [...] La tendència a suprimir el dol és característica de l'individualisme, d'una societat sostinguda per llaços dèbils i amb massa pors silenciades. La mort és un misteri. Probablement és alguna cosa més senzilla del que imaginem, plena d'aquelles coses benèvoles i familiars que ens acompanyen del bressol a la tomba".
Justament, l'objectiu d'aquest concurs de fotografia Buits Plens és trencar amb aquesta individualitat, amb la por i la vergonya a parlar del tema. Des del Servei de suport al dol de Ponent ens sentim molt agraïdes a Miquel Pueyo, Pili Chimenos Küstner, Lourdes Cardona i Norma Grau per haver acceptat formar part del jurat. "Des de l'organització vam tenir clar que les persones que formessin part del jurat havien de tenir una gran sensibilitat envers la temàtica concreta de la mort i el dol. A més, calia que fossin professionals d'alguna manera vinculats o bé al món audiovisual o bé a l'àmbit de l'acompanyament en el dol" explica Begoña Giménez, coordinadora del Servei de suport al dol de Ponent. Així, ja junta directiva de l'entitat va fer una tria de candidats i els hi va proposar. Tots van acceptar de seguida formar part del jurat. Ara s'han d'afrontar a la tasca de rebre les fotos i seleccionar-ne les premiades. Segur que no resulta gens fàcil.