Death Cafe

Converses sobre la mort al voltant d'una tassa de cafè

"Perquè la mort és part de la vida, cal parlar-ne"


La nostra societat viu d'esquenes a la mort com si per no mirar-la de front, aquesta pogués desaparèixer o convertir-se en un fet opcional o evitable. Però això no és així, i ocultant o fent veure que no passa o no ens afecta, la mort és converteix en un tema tabú. El silenci que envolta els processos de morir i del dol afegeix patiment, incomprensió i aïllament a uns fets que en realitat són naturals, inevitables i del tot esperables. 

Per tot això, per trencar tabús i avançar cap el benestar de la nostra societat, us animem a parlar-ne d'una manera serena, sensible i respectuosa sobre tot allò relacionat amb la mort . Ho podem fer de manera íntima, a les nostres llars amb amics i família o podem fer un pas més i assistir als Death Café a Lleida o Tàrrega que organitzem trimestralment des del Servei de suport al dol de Ponent.  

Què és un Death Cafe?

Als Death Cafe, un grup de persones, la majoria no es coneix entre sí, s'hi troba de manera informal en una cafeteria per prendre un cafè, un té o menjar un tros de pastís mentre es conversa sobre la mort. Segons les persones impulsores del projecte l'objectiu és "augmentar la consciència de la mort per ajudar la gent a treure el màxim partit de les seves vides (finites)".

Els Death Cafe s'han estès ràpidament a Europa, Amèrica del Nord i Austràlia. A hores d'ara hi ha comptabilitats unes 8.500 cafès de la mort a 65 països des de setembre del 2011. Si hi havia unes 10 persones a cadascuna, estem parlant de més de 84.200 participants. Ara, al maig de 2019, aquest model arriba a la ciutat de Lleida i al setembre a Tàrrega. 

El model Death Cafe va ser desenvolupat per Jon Underwood i Sue Barsky Reid , basats en les idees de Bernard Crettaz. El 2010 Jon Underwood va decidir desenvolupar una sèrie de projectes sobre la mort, un dels quals era centrar-se a parlar de la mort. Al novembre, Jon va llegir sobre l'obra de Bernard Crettaz i inspirat en ella, va decidir immediatament utilitzar un model similar per al seu propi projecte, i va néixer Death Cafe.  El setembre del 2011 es va oferir el primer Death Cafe del Regne Unit a la casa de Jon a Hackney, East London. Va ser facilitat per la psicoterapeuta Sue Barsky Reid , la mare de Jon. Va ser una ocasió meravellosa. Posteriorment, van oferir els Death Cafes en diversos llocs, com ara cafeteries, a les cases particulars de la gent, a cementiris, casals cívics, etc.

Death Cafe a Lleida 

El proper 4 de juliol, a les 19 hores tindrà lloc el segon Death Cafe a Lleida inspirat en aquest mateix model. Podeu llegir més sobre com va a anar a la primera trobada en aquest enllaç.  En aquesta ocasió ens trobarem al restaurant Merxe's Mil Sabors, un restaurant especialitzat en cuina colombiana, al carrer Sant Paulí de Nola, núm. 38-40, a la cantonada d'Enginyer Antoni Llobet. Una vegada més, propiciarem un espai perquè les persones interessades puguem parlar obertament de la mort. No és un xerrada on un expert parla i la resta d'assistents escolta. És un diàleg dinàmic, sense temes predeterminats on totes les persones hi podem participar. Estarà facilitat per una persona voluntària del Servei de suport al dol de Ponent que podrà suggerir temes i explicarà les bases del model a l'inici de la trobada. L'entrada és gratuïta, només es demana fer una consumició. L'activitat és oberta a tothom, només cal tenir en compte que no es tracta d'un espai terapèutic i que tampoc és un grup de dol.     

Com que l'aforament està limitat a 15 persones, cal fer inscripció prèvia. Podeu fer-lo per mail a info@suportaldol.org, per telèfon o whatsapp al 639610603 o via formulari d'inscripció.

Esperem que us agradi la proposta i aviat en parlem amb una tassa de cafè a la mà!